Wat is Digitale Transformatie?

Gepubliceerd op 25 september 2019 door Laurens van Beurden6 min

Voor je verder leest

Dit is het eerste deel in een vierdelige serie over digitale transformatie. In dit deel staat de vraag ‘Wat is digitale transformatie?’ centraal, waarin wij aan de hand van diverse voorbeelden niet alleen beschrijven wat digitale transformatie is, maar ook wat volgens ons voorwaardelijk is om de eerste stap te kunnen maken. Heeft jouw organisatie vragen over digitale transformatie? Wij staan je dan graag vrijblijvend te woord via 072 – 850 1000 (toets 2 in het keuzemenu). 


Wat is digitale transformatie? Digitale Transformatie is simpel gezegd de overgang naar een ander bedrijfsmodel, waarbij digitale technologieën een dominante rol spelen en de klant (of de gebruiker) centraal staat. Een juiste mindset en drive bij de besluitvormers zijn essentieel, maar vergeet ook de medewerker niet. Als je succesvol wilt zijn, dan zul je je medewerkers gedurende het hele proces moeten meenemen.

Door: Laurens van Beurden, CEO/CTO ISSYS ICT


Nog niet zo heel lang geleden reden er elke dag medewerkers heel Nederland rond naar onze klanten om problemen op te lossen. Zo werkte dat nu eenmaal in de ICT-branche, maar efficiënt was het niet. Hoewel er werk genoeg was en we nog jarenlang mensen hadden kunnen aannemen en deze ook de weg op hadden kunnen sturen, hebben we een aantal jaar terug besloten om ons bedrijfsmodel om te vormen naar een dienstenorganisatie (managed services) en zijn we technologie gaan inzetten om onder andere het beheer en ondersteuning zoveel mogelijk op afstand te doen en heel veel repeterende handelingen te automatiseren.

 

Door dus ons bedrijfsmodel om te vormen, heeft ons bedrijf een enorme transformatie ondergaan met de nodige bijkomende voordelen. Onze dienstverlening is niet alleen efficiënter, we kunnen onze klanten ook nog beter en goedkoper ondersteunen. Zo kunnen we bovendien veel sneller schalen en dus nog meer klanten bedienen.

Wij zien Digitale Transformatie als de overgang naar een andere manier van organiseren waarbij digitale technologieën een dominante rol spelen. Erg belangrijk hierbij is om de klant of de gebruiker mee te nemen tijdens de gehele reis.

Data komt centraal – of centraler – te staan en digitaal is niet langer meer een ‘kanaal’, maar wordt opgenomen in het DNA van het bedrijf. Dan heb je echt een digital-first strategie.

Digital first


De echte kracht van digitaal wordt namelijk zichtbaar als je het de verantwoordelijkheid van iedereen in de organisatie maakt. Een goed voorbeeld dat iedereen zal kennen, is Uber: een taxibedrijf… zonder auto’s. Hun hele businessmodel is opgebouwd uit technologie. En we weten allemaal hoe succesvol dit bedrijf is en hoe snel ze hebben weten te scalen.

Een ander voorbeeld van de digital-first strategie is Picnic, wat eigenlijk ‘gewoon’ een startende supermarkt is. Door zware technologie in te zetten, zijn zij er echter in geslaagd om in één keer te kunnen concurreren met de gevestigde orde.

Digitale transformatie kan zowel voor een start-up gelden binnen een bepaalde markt, maar ook voor het omvormen van een bestaand bedrijf dat voorheen nog niet geautomatiseerd of op een technologisch gedreven manier hun business deed. De juiste instelling en gedachte over technologie is hierbij van groot belang.

Geen kostenpost, maar een enabler


Bij bestaande bedrijven wordt technologie vaak gezien als kostenpost. Maar als je technologie op zo’n financiële manier benadert, dan zegt dit dat er niet de juiste mindset aanwezig is. Als de besluitvormers niet de juiste mindset hebben en niet de drive hebben om de benodigde stappen te willen maken, om deze te durven maken, dan is dit niet het juiste uitgangspunt om digitaal te transformeren.

Het is voor besluitvormers sowieso altijd al raadzaam om na te denken over de bewegingen van de markt waarin je bedrijf opereert, welke trends er zijn – en dat geldt ook voor het inzetten van technologie.

Hoe belangrijk is het voor je bedrijf om daar in door te ontwikkelen en te investeren, om kansen te kunnen grijpen? Zie technologie niet als kostenpost, maar als enabler!

Efficiënter


Een praktijkvoorbeeld is de digitale transformatie die we samen met een van onze klanten hebben gemaakt. JOZ was van origine een leverancier van ‘mestrobots’, robots die stallen schoonmaken. Die robots worden over de hele wereld ingezet, maar dit internationale karakter had wel een nadeel: als een mestrobot last had van een storing, dan moest er iemand heen en dat is niet efficiënt. JOZ heeft toen de stap durven maken om samen met ons en de robotbouwer een protocol te schrijven om de robots op afstand uit te kunnen lezen in een door ons gebouwd portaal.
Vanaf dat moment heeft JOZ dus altijd volledige inzage in de status van de gehele vloot robots bij alle klanten, is men veel beter in controle en kan men zelfs op afstand aanpassingen doen. In de volgende fase kunnen de klanten van JOZ zélf inloggen op het portaal en kunnen ze helptickets inschieten als dat nodig is. Alles werkt dus veel efficiënter en dit was niet mogelijk geweest zonder de digitale transformatieslag te maken.

Klant én medewerker centraal


Natuurlijk zijn wij niet op alle vlakken markt- of branchespecialist. En zoals gezegd, de wil om digitaal te transformeren moet altijd vanuit de organisatie zelf komen. Met de kennis, kunde en inzicht om te bepalen welke problemen er zijn, welke kansen je laat liggen en hoe technologie daarin zou kunnen bijdragen. Als dat er is, dan komen wij om de hoek om te helpen met de vertaalslagen en om te kijken wat er moet gebeuren om het allemaal mogelijk te maken.

Maar deze mindset moet niet alleen vanuit de top van het bedrijf komen, want het vraagt namelijk ook wel wat van je medewerkers als het bedrijf wordt omgevormd naar een digitaal of technologisch gedreven organisatie. Als je succesvol wilt zijn, dan zul je je medewerkers dus gedurende het hele proces moeten meenemen. En ongetwijfeld zullen de gebruikers zichzelf ook moeten ontwikkelen om uiteindelijk samen succesvol te zijn. Want niet alleen de klant staat centraal bij de digitale transformatie, maar zeker ook de medewerker!

In deel twee…

In deel twee van deze serie laten wij aan de hand van diverse voorbeelden zien hoe geen enkele organisatie diensten kan leveren of producten kan verkopen zonder digitale technologiën; van het zakelijk bedrijfsleven tot de zorg en van het onderwijs tot oliemaatschappijen: iedere organisatie is een digitale organisatie geworden. Heeft jouw organisatie vragen over digitale transformatie? Wij staan je dan graag vrijblijvend te woord via 072 – 850 1000 (toets 2 in het keuzemenu).

Wil je dit delen?