
Voor je verder leest
Dit is het eerste deel in een vierdelige serie over digitale transformatie. In dit deel staat de vraag ‘Wat is digitale transformatie?’ centraal, waarin wij aan de hand van diverse voorbeelden niet alleen beschrijven wat digitale transformatie is, maar ook wat volgens ons voorwaardelijk is om de eerste stap te kunnen maken. Heeft jouw organisatie vragen over digitale transformatie? Wij staan je dan graag vrijblijvend te woord via 072 – 850 1000 (toets 2 in het keuzemenu).
Wat is digitale transformatie? Digitale Transformatie is simpel gezegd de overgang naar een ander bedrijfsmodel, waarbij digitale technologieën een dominante rol spelen en de klant (of de gebruiker) centraal staat. Een juiste mindset en drive bij de besluitvormers zijn essentieel, maar vergeet ook de medewerker niet. Als je succesvol wilt zijn, dan zul je je medewerkers gedurende het hele proces moeten meenemen.
Door: Laurens van Beurden, CEO/CTO ISSYS ICT
Door dus ons bedrijfsmodel om te vormen, heeft ons bedrijf een enorme transformatie ondergaan met de nodige bijkomende voordelen. Onze dienstverlening is niet alleen efficiënter, we kunnen onze klanten ook nog beter en goedkoper ondersteunen. Zo kunnen we bovendien veel sneller schalen en dus nog meer klanten bedienen.
Wij zien Digitale Transformatie als de overgang naar een andere manier van organiseren waarbij digitale technologieën een dominante rol spelen. Erg belangrijk hierbij is om de klant of de gebruiker mee te nemen tijdens de gehele reis.
Data komt centraal – of centraler – te staan en digitaal is niet langer meer een ‘kanaal’, maar wordt opgenomen in het DNA van het bedrijf. Dan heb je echt een digital-first strategie.
Digital first
Een ander voorbeeld van de digital-first strategie is Picnic, wat eigenlijk ‘gewoon’ een startende supermarkt is. Door zware technologie in te zetten, zijn zij er echter in geslaagd om in één keer te kunnen concurreren met de gevestigde orde.
Digitale transformatie kan zowel voor een start-up gelden binnen een bepaalde markt, maar ook voor het omvormen van een bestaand bedrijf dat voorheen nog niet geautomatiseerd of op een technologisch gedreven manier hun business deed. De juiste instelling en gedachte over technologie is hierbij van groot belang.
Geen kostenpost, maar een enabler
Het is voor besluitvormers sowieso altijd al raadzaam om na te denken over de bewegingen van de markt waarin je bedrijf opereert, welke trends er zijn – en dat geldt ook voor het inzetten van technologie.
Hoe belangrijk is het voor je bedrijf om daar in door te ontwikkelen en te investeren, om kansen te kunnen grijpen? Zie technologie niet als kostenpost, maar als enabler!
Efficiënter
Klant én medewerker centraal
Natuurlijk zijn wij niet op alle vlakken markt- of branchespecialist. En zoals gezegd, de wil om digitaal te transformeren moet altijd vanuit de organisatie zelf komen. Met de kennis, kunde en inzicht om te bepalen welke problemen er zijn, welke kansen je laat liggen en hoe technologie daarin zou kunnen bijdragen. Als dat er is, dan komen wij om de hoek om te helpen met de vertaalslagen en om te kijken wat er moet gebeuren om het allemaal mogelijk te maken.
Maar deze mindset moet niet alleen vanuit de top van het bedrijf komen, want het vraagt namelijk ook wel wat van je medewerkers als het bedrijf wordt omgevormd naar een digitaal of technologisch gedreven organisatie. Als je succesvol wilt zijn, dan zul je je medewerkers dus gedurende het hele proces moeten meenemen. En ongetwijfeld zullen de gebruikers zichzelf ook moeten ontwikkelen om uiteindelijk samen succesvol te zijn. Want niet alleen de klant staat centraal bij de digitale transformatie, maar zeker ook de medewerker!
In deel twee…
In deel twee van deze serie laten wij aan de hand van diverse voorbeelden zien hoe geen enkele organisatie diensten kan leveren of producten kan verkopen zonder digitale technologiën; van het zakelijk bedrijfsleven tot de zorg en van het onderwijs tot oliemaatschappijen: iedere organisatie is een digitale organisatie geworden. Heeft jouw organisatie vragen over digitale transformatie? Wij staan je dan graag vrijblijvend te woord via 072 – 850 1000 (toets 2 in het keuzemenu).